شانه از استخوان هایی تشکیل شده که عبارت است از استخوان بازو، استخوان کتف و استخوان ترقوه؛ استخوان بازو به نوعی در راس قرار می گیرد؛ استخوان کتف در مفصل گردی قرار دارد که این مفصل به نام گلنوهومرال یا همان مفصل شانه شناخته شده است.بیشترین میزان حرکت در کمربند شانه ای به مفصل شانه مربوط می شود و سه مفصل دیگر این ناحیه تحرک کمتری دارند. بافت روتاتورکاف این مفصل را می پوشاند و به استخوان کتف اتصال می دهد؛ بروز هر مشکلی در این ناحیه منجر به کتف درد و شانه درد می شود.
درد در ناحیه شانه می تواند علل مختلفی داشته باشد؛ طرز نشستن و ایستادن یکی از این علت ها به شمار می آید؛ کسانی که به بد نشستن عادت دارند به درد و گرفتگی در این بخش دچار می شود.شانه منجمد نیز یکی دیگر از عوامل ایجاد درد است که یک بیماری دردناک می باشد و دامنه حرکت مفصل شانه را کاهش می دهد و گاهی چنان خشکی و گرفتگی ایجاد می کند که فرد نمی تواند کتف خود را تکان بدهد.اختلالات روتاتورکاف، پاره شدن گروهی از تاندون ها نیز باعث ایجاد درد شانه می شود؛ این عارضه در صورتی که وسیع باشد، ممکن است به درمان جراحی نیاز داشته باشد.
در رفتگی شانه نیز یکی از مشکلات شایع است که برای این قسمت از بدن به وجود می آید؛ افراد جوان و ورزشکار که تمرینات پربرخورد انجام می دهند، اغلب دچار این مشکل می شوند.بی ثباتی شانه به دلیل تحرک بسیار زیاد رخ می دهد. اختلالات مفصلی مانند آکرومیوکلاویکولار و بیماری هایی همچون آرتروز شانه بر این مفصل تاثیر گذاشته و منجر به ایجاد درد در این ناحیه می شود؛ برای درمان آتریت شانه باید غیر تهاجمی کار را شروع کرد و از یک سری اصول پیروی نمود.
به طور کلی درد شانه، دست و گردن اغلب به هم مرتبط هستند و با بررسی گردن دردها می توان به درمان درد شانه نیز کمک کرد. گاهی گرفتگی عصب و عضلات گردن، درد را به سمت شانه و کتف می کشاند؛ عصب های گردن از طریق شبکه بازویی به سمت بازو در حرکت هستند. درد گردن و بازو به سمت هم گسترش پیدا می کنند و عمدتاً سرشانه و عضلات ذوزنقه که در ناحیه بالای پشت قرار دارند و بین استخوان کتف و ستون فقرات قابل لمس هستند، درگیر می شوند.
زمانی که ماده غضروفی بین مهره های گردنی جلو می آید باعث فشار روی اعصاب گردن شده و گاهی با واکنش التهابی همراه است. دردهایی که به دست چپ می زنند و با تیر کشیدن همراه هستند، می بایست جدی گرفته شوند؛ چون می توانند با بیماری های قلبی مرتبط باشند.
برای پیدا کردن علل درد دست و شانه به یک معاینه جامع نیاز است و می بایست اختلالات فیزیکی، تورم، تغییر شکل و ضعف عضلات مورد بررسی قرار بگیرد؛ اما برای درمان درد این مناطق روش هایی توصیه می شود که موثرترین آن ها ماساژ درمانی است؛ این کار باید به روش حرفه ای و تخصصی انجام بشود؛ اما گاهی یک مالش سطحی نیز ممکن است منجر به التیام موقتی درد شانه بشود؛ چون اجرای حرکات مالشی و ایجاد فشار موثر می تواند گردش خون را در این ناحیه بهبود ببخشد و باعث پخش شدن و رفع سموم تجمع یافته بشود.
برای درمان درد شانه دو روش ماساژ وجود دارد:
ماساژ سوئدی: این روش که گردش خون را سریع تر می کند و باعث می شود اکسیژن بیشتری به بافت های این ناحیه برسد؛ اکسیژن تازه اسیدلاکتیک و سایر سموم را از بین می برد و سوخت و ساز در آن بخش را افزایش می دهد و درد از این طریق کاسته می شود.
ماساژ نقطه ای و مالشی: این روش سبب فعال شدن موقعیت و شدت حواس شده و درد مزمن شانه را مدیریت می کند؛ اغلب یک جلسه ماساژ گرفتن تاثیرات چشمگیری در درمان دردهای شانه و دست دارد و در صورتی که جلسات ماساژ به صورت مستمر انجام بشود، نتایج بهتری به دست می آید.
فیزوتراپیست ها نیز برای تسکین درد شانه از ماساژ دادن توسط دست یا ابزار ماساژ استفاده می کنند. برخی از حرکات ورزشی نیز می توانند به درمان این دردها کمک کنند.کم تحرکی شانه باعث فرسودگی این ناحیه شده و عضلات این قسمت را سفت می کند؛ بنابراین باید شانه، کتف و دستان خود را به حرکت در آورده و گاهی در آن ها کشش ایجاد کنید.
پزشکان فیزیوتراپ به بیماران خود حرکات ورزشی را توصیه می کنند که اجرای دقیق آن ها باعث درمان می شود؛ ولی به هر حال هیچ راهی بهتر از پیشگیری نیست؛ برای این که دچار این گونه بیماری ها نشوید باید چند کار خوب برای بدن خود انجام بدهید.
1- ورزش کنید و پیش از ورزش و پس از آن حرکات کششی در همه قسمت های بدن به ویژه در دست ها و پاها انجام بدهید.
2 - قبل و بعد از ورزش ماساژ بگیرید؛ در صورتی که به یک ماساژور حرفه ای دسترسی ندارید از ابزارهای ماساژ کمک بگیرید؛ امروزه وسایل زیادی برای ماساژ ارائه می شوند که کامل ترین آن ها صندلی ماساژور است که همه بخش های بدن را ماساژ می دهد؛ اما در صورتی که نمی توانید برای خرید یک صندلی ماساژور هزینه کنید می توانید وسایلی بخرید که نواحی گردن، شانه و کتف شما را ماساژ می دهند.
3- روش نشستن، خوابیدن و ایستادن خود را اصلاح کنید:بسیاری از افراد که با درد در ناحیه شانه، گردن و کتف مواجه بودند و به موقع اقدام به درمان نکردند ناچار به جراحی می شوند؛ برخی از روش های جراحی شایع جهت درمان درد شانه شامل، تراشیدن استخوان و بافت زیر اخرمی استخوان، ترمیم پارگی روتاتورکاف و آزاد سازی کپسول سفت در شانه منجمد می شود؛ در صورتی که در این نواحی با درد زیادی مواجه هستید قبل از انجام هر اقدامی با فیزیوتراپ مشورت کنید.