آیا می دانید به چه نوع ورزشی ایروبیک گفته می شود؟ وقتی فعالیت یا تمرینی بتواند تپش قلب انسان را افزایش بدهد، به آن فعالیت ورزش ایروبیک می گویند. ورزش ایروبیک عملکرد قلبی- عروقی و تنفسی بدن را بهبود می بخشد. این که هر فرد در چه زمانی از تمرین به این مرحله برسد، بستگی به آمادگی جسمانی او دارد. هر چه ورزشکار حرفه ای تر باشد، ضربان قلبش دیرتر بالا می رود. در نتیجه برای تسریع این فرآیند می بایست شدت تمرین را افزایش بدهد.
در تمرینات ایروبیک معمولا عضلات بزرگ بدن درگیر می شوند. بعضی از متخصصین ورزش معتقدند، ورزش ایروبیک می بایست به حالت ریتمیک باشد یا حداقل 12 دقیقه از آن به صورت ریتمیک و موزون پیش برود. ورزش ایروبیک جز فعالیت های هوازی محسوب می شود. با این تعریف پیاده روی، دو، دوچرخه سواری، اسکی، اسکیت و حتی تنیس می تواند نمونه هایی از ورزش ایروبیک باشند. البته ریتمیک بودن بعضی از آن ها قابل بحث است. اما دویدن و راه رفتن به صورت ریتمیک بر روی دستگاه تردمیل کار سختی نیست.
کافی است در هنگام این ورزش به یک موزیک تند گوش بدهید و سعی کنید گام هایتان با ریتم موزیک هماهنگ شود. در این صورت بدون شک شما در حال ورزش ایروبیک هستید.
چند نکته مهم را در هنگام دویدن بر روی تردمیل هرگز از یاد نبرید. اگر اضافه وزن یا سابقه مصدومیت دارید، باید محتاط باشید. نواحی آسیب دیده بدن نباید تحت فشار قرار بگیرند.
افراد آسیب دیده قبل از هر ورزشی می بایست با پزشک متخصص فیزیولوژی یا مربیان حرفه ای مشورت کنند. افراد چاق هم بهتر است در ابتدا تمریناتی با شدت کم داشته باشند و به تدریج با کم شدن وزنشان بر شدت تمرین ها بیفزایند.
زمان ورزش ایروبیک بین 10 تا 60 دقیقه متغیر است که باز هم به آمادگی جسمانی ورزشکار و هدف او بستگی دارد. اگر در ورزش به دنبال چربی سوزی و لاغری هستید باید تمرین را بیش از 30 دقیقه ادامه بدهید. البته نباید تمام مدت با آخرین توان روی تردمیل بدوید. تمرینات با وقفه بهترین نوع ورزش کردن هستند. این روش متابولیسم بدن را افزایش می دهد.
سعی کنید حداقل 6 جلسه در هفته ورزش ایروبیک انجام بدهید. آنچه در انجام این تمرینات حائز اهمیت است، استمرار، تکرار، افزایش مدت تمرین و افزایش دشواری آن است.
قبل از شروع هر جلسه تمرین با نرمش یا راه رفتن به آهستگی بر روی تردمیل بدن خود را گرم کنید. مرحله گرم کردن 5 تا 10 دقیقه زمان می برد.
بعضی از خانم ها تصور می کنند اگر با دستگاه های بدن سازی و وزنه کار کنند، بدنشان عضلانی می شود. در حالیکه این طور نیست. به دلیل اختلاف هورمون بین بدن خانم ها و آقایان، بدن خانم ها مانند مردها عضلانی نمی شود.هورمون تستوسترون نقش تعیین کننده ای دارد. این هورمون در بدن زنان کم است. خانم ها با ورزش ایروبیک می توانند بدن خود را سفت کنند.
نکته جالب اینکه تحقیقات نشان داده ورزش ایروبیک موجب افزایش نوعی پروتئین در بدن می شود که اشتها را کم می کند. افرادی که 3 ماه مدام به انجام این گونه ورزش ها بپردازند حجم قابل توجهی از چربی های بدن خود را از دست می دهند؛ به شرط اینکه رژیم غذایی مناسبی داشته باشند. محققان دریافتند کاهش میل به مواد غذایی و کاهش توده بدنی با نوعی پروتئین در بدن به نام نوروتروپین در ارتباط است. این پروتئین سوخت و ساز را افزایش می دهد و باعث کاهش وزن می شود. اگر فردی 3 ماه مداوم با تردمیل یا هر نوع وسیله ای که زمینه ورزش ایروبیک را فراهم می آورد، کار کند، این پروتئین در خون او افزایش پیدا می کند. در نتیجه شاخص توده بدنی فرد کاهش خواهد یافت.