همان طور که همه ما می دانیم تردمیل یک دستگاه هوازی برای ساخت و تقویت عضله های پا، قلب و سایر قسمت های بدن است. وقتی برای اولین بار بر روی این وسیله شروع به ورزش می کنید، در مدت کوتاهی شاهد نتایج بسیار خوبی خواهید بود. اما زمانی که به مدت طولانی ورزش را ادامه بدهید، متوجه خواهید شد که این روند کند می شود. اکثر ورزشکاران فلات تمرینی را تجربه کرده اند.
فلات تمرینی، به وضعیتی گفته می شود که عضلات در یک سایز یا قدرت ثابت می مانند و به اصطلاح پیشرفتی در کاهش وزن یا بالا رفتن قدرت بدنی، دیده نمی شود. دلیل این اتفاق این است که عضلات بعد از مدتی به فشار تمرین عادت می کنند و دیگر واکنشی نشان نخواهند داد؛ زیرا می توانند به راحتی فشار وارده را به طور موثر کنترل کنند. در بیشتر مواقع فلات تمرین سبب دلسردی ورزشکار می شود.
ولی برای حل این مشکل راه های موثری وجود دارد، بنابراین اگر دچار آن شدید با دلزگی ورزش را کنار نگذارید و به مبارزه با فلات تمرین بپردازید. راه مبارزه با این پدیده از آنچه تصور می کنید، ساده تر است. برای غلبه بر فلات تمرین باید ماهیچه های خود را با یک چیز جدید غافلگیر کنید. به طوری که به عضلات بدن شوک وارد بشود و دوباره شروع به نشان دادن واکنش بکنند. باید هر 4 هفته یک بار تمرینات خود را از نظر زمان و شدت تغییر بدهید.
وقتی با دستگاه تردمیل کار می کنید 3 فاکتور سرعت، زمان و شیب در اختیار شما قرار دارد و با افزایش هر یک از این 3 فاکتور می توانید بر شدت تمرین بیفزایید. شدت تمرین به آمادگی جسمانی ورزشکار بستگی دارد، هر چه آمادگی جسمانی کاربر بیشتر باشد، باید تمرینات پر شدت تری را انجام بدهد. پس مدتی بدن به ترتیب انجام برنامه عادت می کند؛ بنابراین اگر یک هفته ورزش نکنید و پس از یک هفته استراحت برنامه جدیدی را پیش بگیرید، بدن غافلگیر می شود. زیرا عضلات منتظر چنین چیزی نبوده اند.
افزایش زمان دویدن و راه رفتن بر روی تردمیل نیز به شکست فلات تمرین کمک خواهد کرد. حتی می توانید زمان انجام ورزش را هم عوض کنید. مثلا اگر هر روز صبح 30 دقیقه با تردمیل کار می کردید، این برنانه را تغییر بدهید و 40 دقیقه در بعد از ظهر ورزش کنید.
تغییر شیب تردمیل نیز در این زمینه می تواند کار ساز باشد. اگر همیشه با شیب 1 یا 2 درصد تمرین می کردید، درجه شیب را بالا ببرید. در بعضی از جلسات می توانید شیب را تا آن جا که امکان دارد، زیاد کنید و با سرعت کم روی شیب زیاد راه بروید. هرگز نباید مدت طولانی بر روی شیب بیش از 5 درصد به دویدن ادامه بدهید. این کار به مفاصل کمر و پای شما آسیب می رساند.
برای عبور از فلات تمرینی باید در نحوه انجام تمرینات، تغییر ایجاد کنید. گاهی هنگام رفتن بر روی تردمیل وزنه در دست بگیرید. یا حتی می توانید به صورت بر عکس بر روی تردمیل بایستید و گام های معکوس بر دارید.
انجام تمرینات با وقفه نیز در راه مبارزه با فلات تمرینی بسیار موثر است. ضمن اینکه تمرینات با وقفه باعث می شود اکسیژن بیشتری به بافت ها برسد و متابولیسم بدن افزایش پیدا کند. همانطور که قبلا گفتیم شدت تمرین به آمادگی جسمانی ورزشکار بستگی دارد و ورزشکار نباید برای مدت طولانی با شدت تمرین یکنواخت کار کند. در هنگام انجام ورزش های هوازی ما توصیه می کنیم، در هر جلسه شدت تمرین به صورت تناوبی کم و زیاد بشود. به این نوع تمرینات، تمرینات اینتروال نیز می گویند.
در هنگام انجام تمرینات اینتروال ورزشکار باید به طور مداوم سرعت خود را بر روی تردمیل کم و زیاد بکند. مثلا می توانید پس از مرحله گرم کردن به مدت 5 دقیقه با سرعت بیش از 7 کیلومتر در ساعت بدوید و سپس سرعت خود را تا 4 کیلومتر در ساعت کاهش بدهید.2 دقیقه با سرعت کم استراحت فعال داشته باشد و بعد مجددا سرعت را تا آن جا که می توانید زیاد کنید. این نوع ورزش باعث می شود حتی در هنگام خواب هم سوخت وساز بدن شما بیشتر بشود.