افرادی که ورزش می کنند یا حرفه ای هستند یا غیر حرفه ای؛ افراد حرفه ای کار خود را بلندند و نیاز به راهنمایی های بیشتر ندارند؛ اما افراد غیر حرفه ای باید تلاش کنند آمادگی جسمانی خود را برای تمرینات شدیدتر افزایش بدهند.
آمادگی جسمانی بیشتر با بالا بردن سطح استقامت، قدرت، سرعت، انعطاف پذیری و سلامت اتفاق می افتد که هدف اصلی ورزش محسوب می شود. همه مردم جهان از فواید جسمانی و روحی ورزش اطلاع دارند و می داند فعالیت های ورزشی سبب طراوت، نشاط، سلامتی و تخلیه انرژی انسان می شود. البته ورزش باید به صورت منظم و مداوم انجام بشود تا تاثیرات بیشتری داشته باشد؛ به همین علت اغلب مردم ورزش با دستگاه های نظیر تردمیل ، دوچرخه ثابت ، اسکی فضایی و ... را انتخاب می کنند تا در فصل های گرم و و سرد بتوانند تمرینات ورزشی را ادامه بدهند. اما همه افراد تازه کار باید نکات مهمی را بدانند.
پیش از ورزش:
اگر تصمیم دارید صبح به تمرینات ورزشی بپردازید، یک ساعت و نیم زودتر بیدار بشوید تا عضلات بدن فرصت کافی برای بیدار شدن و آماده شدن را داشته باشند. قبل از آغاز تمرینات صبحگاهی حتما یک لیوان شیر یا آب میوه تازه بنوشید تا غلظت خون که در ساعات اولیه روز زیاد است، کاهش پیدا کند.
15 دقیقه قبل از ورزش به نرمش و حرکات کششی بپردازید. حتی اگر تصمیم دارید فقط روی تردمیل راه بروید، بهتر است این کار را انجام بدهید؛ گرچه راه رفتن و دویدن خود یک روش برای گرم کردن محسوب می شود؛ اما انجام حرکات کششی و نرمش به ویژه در هنگام صبح به آمادگی بیشتر بدن کمک می کند.
اگر می خواهید بعد از صرف صبحانه به ورزش بپردازید؛ اجازه بدهید حداقل یک ساعت از خوردن صبحانه بگذرد. چون در هنگام هضم غذا خون در معده تجمع پیدا می کند و فعالیت ورزشی نیز به جریان خون در اعضای فعال نیاز دارد؛ در نتیجه بدن دچار دوگانگی شده و هضم غذا با مشکل مواجه خواهد شد. حتما از دستگاه های ورزشی متناسب با وزن و اندام خود استفاده کنید و لباس و کفش ورزشی مناسب بپوشید.
در حین ورزش:
در حین انجام تمرینات ورزشی آب بنوشید؛ اما این کار را به تدریج و جرعه جرعه انجام بدهید؛ به طوری که گلویی تازه کرده باشید. نوشیدن آب دمای بدن را متعادل نگه داشته و به شما انرژی بیشتر می دهد.
به بدن خود گوش بدهید؛ در هنگام ورزش کمی درد و کشیدگی در مفاصل و عضلات طبیعی است اما این دردها نباید به حالت سوزش و غیر فابل تحمل باشند. سوزش در عضلات را جدی بگیرید و به محض مواجه شدن با آن تمرین را متوقف کنید، زیرا احتمال دارد عضلات دچار پارگی های کوچک شده باشند. دردهای مفصلی نیز در حین تمرین قابل اهمیت هستند. با احساس درد شدید در مفصل نیز حرکت را متوقف کنید تا فشار زیادی به مفصل وارد نشود.
اگر سابقه درد در آن نقطه را نداشتید، با یک پزشک متخصص ارتوپد مشورت کنید. خوشبختانه بر روی دستگاه های ورزشی ضربان قلب کاربر نشان داده می شود، ضربان قلب شاخص مهمی برای تعیین سطح ورزش است و توسط آن می توان زمان استراحت و فعالیت را معین کرد. برای مشخص کردن حداکثر ضربان قلب خود عدد سن را از عدد 220 کم کنید. ضربان قلب شما هرگز نباید از 90 درصد این حداکثر ظرفیت بیشتر بشود.
در هنگام ورزش به موسیقی پر انرژی گوش بدهید یا به نوعی خود را سرگرم کنید تا خیلی حواستان به زمان نباشد و بتوانید مدت بیشتری به ورزش بپردازید.
هر ماه برنامه ورزشی خود را تغییر بدهید و در هر هفته 3 الی 5 جلسه به تمرینات ورزشی بپردازید.
پس از ورزش:
پس از اتمام تمرینات ورزشی با حرکات آهسته و کششی بدن خود را سرد کنید. خود را در معرض باد کولر یا سرمای زیاد قرار ندهید. اجازه ندهید دمای بدن به یک باره پایین بیاید. برخلاف تصور بعضی از افراد بهتر است با لباس کم ورزش کنید و پس از پایان تمرین گرم کن بپوشید.
پس از ورزش نیز به نوشیدن مایعات ادامه بدهید. مایعاتی که بعد از ورزش می نوشید نباید خیلی سرد و یخ زده باشند.
دوش گرفتن پس از ورزش را فراموش نکنید و در اولین فرصت این کار را انجام بدهید. دوش گرفتن پس از ورزش، به طراوت پوست کمک کرده و شما را سرحال می آورد؛ ضمن اینکه با ورزش تعرق زیاد شده و مواد زائد و سموم نیز به همراه عرق از بدن خارج می شوند؛ هر چه سریع تر باید این آلودگی ها را از روی پوست خود بشویید.
بعد از ورزش از خوردن مواد غذایی چرب و ناسالم خودداری کنید. حالا که برای تمرینات ورزشی این قدر زحمت می کشید با داشتن یک رژیم غذایی مناسب به سلامتی بیشتر خود کمک کنید. خود را از خوردن غذاهای مورد علاقه تان محروم نکنید؛ اما هر چیزی را به اندازه بخورید. سعی کنید ورزش برای شما لذت بخش باشد.