ورزش هوازی با بالا بردن ضربان قلب و افزایش اکسیژن رسانی سوخت و ساز بدن را افزایش داده و منجر به کاهش وزن و تناسب اندام می شود؛ اما این که چه دستگاهی بیش از سایر دستگاه ها موجب چربی سوزی می شود جای سوال است.
اسکی فضایی:
اسکی فضایی در مقایسه با تردمیل فشار کمتری به مفاصل پا و کمر وارد می کند؛ این ورزش برای کسانی که به زانو درد و ورم مفاصل مبتلا هستند بسیار مناسب می باشد؛ زیرا ورزش با این دستگاه یگ تمرین بدون برخورد محسوب می شود؛ در حین انجام ورزش با این دستگاه باید تلاش کنید ضربان قلب خود را به اندازه زمانی که سریع راه می روید، بالا نگه دارید.
ضربان قلب شاخص مهمی برای تعیین سطح تمرین محسوب می شود و توسط آن متوجه می شویم در حین تمرینات تناوبی چه وقت باید سرعت خود را افزایش یا کاهش بدهیم. با دستگاه هوازی اسکی فضایی بهتر است تمرینات تناوبی را در ست های 2 دقیقه ای انجام بدهیم؛ یعنی به مدت 2 دقیقه با نهایت سرعت خود پدال بزنید و 2 دقیقه با سرعت آهسته تمرین کنید و همین چرخه را بیش از 30 دقیقه ادامه بدهید.
دوچرخه ثابت:
دوچرخه ثابت نیز برای کاهش وزن و چربی سوزی یک دستگاه عالی محسوب می شود؛ البته این دستگاه ممکن است کاربر را تنبل کند؛ چون بر روی این دستگاه باید درست بنشینید و گاهی ایستاده رکاب بزنید.
بر روی دوچرخه ثابت نیز باید طوری تمرین انجام بدهید که تنفس تندتر و عمیق تر بشود و در واقع پاها و شش ها را هم زمان به کار بگیرید. با این دستگاه نیز می توان تمرینات تناوبی انجام داد؛ به این ترتیب که 3 دقیقه با بیشترین توان خود رکاب بزنید و 2 دقیقه آرام به پدال زدن ادامه بدهید؛ تمرین با دوچرخه ثابت نیز باید بیش از 30 دقیقه انجام بشود. گاهی می توانید در حین رکاب زدن آهسته، پدال ها را به صورت معکوس به حرکت در بیاورید و برعکس رکاب بزنید؛ این کار عضلات پشت پا را تقویت کرده و به آن ها فرم می دهد.
به طوری کلی در ورزش هوازی بدن در 20 دقیقه نخست فقط قندهای موجود را می سوزاند و پس از 20 دقیقه وارد مرحله چربی سوزی می شود. تنفس عمیق و منظم در حین تمرینات هوازی اهمیت ویژه ای دارد؛ زیرا در صورت فقدان اکسیژن کافی سوخت و ساز به خوبی انجام نمی شود و اکسیژن مورد نیاز به بافت های بدن نخواهد رسید که در آن صورت اسیدلاکتیک ترشح می شود.اسیدلاکتیک به عنوان یکی از فرآورده های قند کافت در بدن انسان شناخته شده است که در اثر کمبود اکسیژن به وجود می آید و ایجاد درد، گرفتگی و اسپاسم می کند.
تردمیل:
تردمل یکی از پرطرفدارترین دستگاه های هوازی است که در بحث استفاده از دستگاه های خانگی بیشترین آمار را به خود اختصاص داده است و برای کاهش وزن و تناسب اندام وسیله مناسب محسوب می شود؛ اما کاربرباید پیش از هر چیز طریقه انجام صحیح تمرین بر روی این دستگاه را فرابگیرند.
وقتی سرعت این دستگاه بالا می رود بیشتر متحرک و روان می شود؛ در صورتی که واقعا قصد چربی سوز دارید، باید بر روی این دستگاه بدوید؛ اما شاید 30 دقیقه دویدن برای همه افراد مقدور نباشد، چون همه در ابتدای ورزش از آمادگی جسمانی خوبی برخوادار نیستند.
با تردمیل نیز می توانید به صورت تناوبی ورزش کنید. بر روی این دستگاه 2 الی 3 دقیقه با نهایت سرعت خود بدوید و سپس 1 دقیقه با آهسته راه رفتن به استراحت فعال بپردازید و همین چرخه را تا پایان مدت تمرین در پیش بگیرید.
تغییر شیب تردمیل ورزش را از یکنواختی خارج کرده و تنوع خوبی ایجاد می کند؛ اما شیب بیش از 1 درصد برای کسانی که به واریس، آرتروز و زانو درد مبتلا هستند مناسب نیست.شیب بسیار زیاد به قوزک پا و تاندول آشیل که قوی ترین و بلندترین تاندون پا است، فشار وارد می کند و سبب آسیب وارد شدن به این نواحی می شود؛ حتی اگر کاملا سالم هستید بر روی شیب بیش از 4 درصد نباید بیش از 5 دقیقه بدوید. شیب زیاد تردمیل، ورزش تپه نوردی را شبیه سازی می کند.
مانیتور این دستگاه ها اطلاعات ارزشمندی همچون سرعت، زمان، کالری مصرف شده، مسافت طی شده و ضربان قلب کاربر را نشان می دهد و ورزشکار توسط این اطلاعات می تواند الگوی ورزشی مناسبی را برای خود طراحی کند.